Jacob Meijer

Sigaren


Parallelweg nabij de spoorwegovergang. Links de sigarenfabriek van Kessels en van Hussen daarnaast woonhuis en fabriek van Meijer & Co, daarna de Gagelstraat en de sigarenfabriek van F.van Gardinge.
Rechts voorbij de spoorovergang van de Gagelstraat draaien de rails van de stoomtram de spoorlijn over om een boog te maken om de huisjes van de tramwegmaatschappij.

De adreswijziging van de annexatie van 1920. Tussen A8 en A9 liep het 'Bels' lijntje.


Parallelweg 27 gebouwd in 1884 voor Jacob Meijer sigarenfabrikant in Bladel, Hoogeloon, Hapert en Casteren.
Van 1912 tot 1922 Francisus Xaverius. Daarna Hoppenbrouwers met Rodriguez & Cie.
(Bas Bierkens pag 112)
(Als protestant was het voor Leijds moeilijk om het huis te verkopen, terwijl hij het geld hard nodig had voor zijn nieuwe zaak. Ook nadat Leijds zijn vraagprijs tot f l.400,00 had verlaagd (rondom het huis had hij inmiddels stukken grond gekocht) hapte de Maatschappij niet toe. In het voorjaar van 1872 kwam het woonhuis bij een openbare verkoop voor f 980,- in handen van sigarenfabrikant Jacob Meijer, die liet bedrijf daarna voortzette.)Bron http://www.hvavereest.nl/bijlagenoud/leyds.htm
Sigarenfabriek van het Gilde St. Franciscus Xaverius aan de Parallelweg 27.
Foto uit nalatenschap van de Tongelrese fotograaf Henry Reufel.
Links nog een randje van de villa van A.H.M. Kessels directeur van de sigarenfabriek Kessels en van Hussen.
Andere fabrikanten op dit adres: Kerssemakers en Rath & Co.(Keraco) Kerssemakers Parallelweg 27 En volgens het RHC-e nog in 1963 de sigarenfabriek van Rodriguez & Cie. Mathildelaan 27.
briefpapier van de sigarenfabriek

Mevrouw Meijer gebruikte het briefpapier van de sigarenfabriek voor privé-zaken. Daardoor kunnen we nu zien dat de 'Nederlandsche Landmacht' en 'Nachtwacht van Rembrandt' tot de merken van Meijer & Co behoorden.

Meijerijse Courant zaterdag 2-3-1907 sigarenmakers gevraagd door Meijer en Co.

In Eindhoven was de sigarenmaker ook werkgever hij bracht zijn eigen hulpje, (poppenmaker,) mee die hij uit eigen zak betaalde.
In het jaar dat deze advertentie geplaatst werd was voor zover ik kan nagaan de fabriek aan de parallelweg al overgenomen door Kerssemakers Rath en Co. uit Gestel. Bruto loon vanaf 35ct per 100 sigaren. Afhankelijk van de moelijkheidsgraad.