Het sigarenmaken:

Sigaren


Fotoserie van mei 1983 van G.J. Bijvank van het Nederlands Documentatiecentrum. In de Willem II fabrieken in Valkenswaard.


uitloop van een bosjesstrangmachine
0008640
Het sigarenmaken : het bosjesmaken (strangmachines): uitloop van een bosjesstrangmachine (voor kleinere, rechte sigaren
uitloop van een bosjesstrangmachine (voor kleinere, rechte sigaren)
0008641
Het sigarenmaken in de sigarenabriek Willem II aan de Eindhovenseweg: het bosjesmaken (strangmachines): uitloop van een bosjesstrangmachine (voor kleinere, rechte sigaren).

0008642
Het sigarenmaken : het bosjesmaken (strangmachines): uitloop van een bosjesstrangmachine (voor kleinere, rechte sigaren)

0008643
Het sigarenmaken: het bosjesmaken: bosjesmachine van P.M.B. (Patent Machinebouw/Arenco) voor het maken van bosjes voor grote sigaren (strangbosjes)

0008644
Het sigarenmaken: het opdekken: het sigarenmaken oude stijl: het handwerk - let op de attributen: meisje, schaartje, zink, lijmpotje, vorm en rolplankje etc.

0008645
Het sigarenmaken: het opdekken: zaal met compleetmachines

0008646
Het sigarenmaken: het opdekken: compleetmachine: rechtse gedeelte is de bosjesmachine - links opdekmachine ((wikkelgedeelte). De juffrouw rechts voert het omblad in, terwijl het binnengoed automatisch in aangepaste hoeveelheden wordt aangevoerd; rechts de invoer van het dekkertje, terwijl daarlangs de kant en klare sigaar van de band afloopt.

0008647
Het sigarenmaken in de sigarenfabriek Willem II aan de Eindhovenseweg: het opdekken: rechter gedeelte is de bosjesmachine, links de opdekmachine (wikkelgedeelte). De man rechts voert het omblad in terwijl het binnengoed automatisch in aangepaste hoeveelheden wordt aangevoerd, links de invoer van het dekkertje terwijl daarlangs de kant en klare sigaar van de band afloopt.

0008648
Het sigarenmaken : het opdekken: opdekgedeelte van de compleetmachine. Merk: Format uit Zweden, ontwikkeld kort na de tweede wereldoorlog. De machinebediende stanst het dekje uit. Produktie: 40.000 stuks per week.
0008649
Het sigarenmaken : het opdekken: zaal met VDM-bobineermachines om dekblad op bobines te brengen. De machines kosten 2 1/2 ton per stuk en zijn in eigen bedrijf ontwikkeld. 25 stuks staan er in het produktiebedrijf in Bocholt, 25 in Overpelt. Ook hier geschiedt de invoer één voor één: het blad wordt gestript en in 6 banen gesneden; de stukjes worden op de 6 banden aan elkaar gelijmd en op zg. bobines (rollen vitrage-achtige stof) gewikkeld


1 aanvoer tabak en voorbewerken binnengoed.
2 Voorbewerkingen voor het dek- en omblad.
3 Bosjesmaken Sigarenmaken opdekken
4 Opdekken en afwerken
5 nabewerking/verpakken:
6 Nog tussen te voegen was eerder zonder omschrijving